Smokey Tours

AquAmazing Philippines organiseert al ruim 15 jaar reizen naar de Filipijnen met als eerste doel u een onvergetelijke reis te bezorgen. Daarnaast proberen wij  middels deze reizen een verschil te maken in dit land waar (super)rijk en straat(arm) naast elkaar (over)leven. Lokale excursies die hier goed bij aansluiten zoals “Smokey Tours” van initiatiefneemster Juliette Kwee brengen we dan ook graag onder de aandacht.

Juliette Kwee, is een Nederlandse vrijwilligster bij Bahay at Yaman ni San Martin de Porres in Tondo, Manilla. Haar frequente bezoeken aan en contacten met de gemeenschap in Sitio (buurtschap) Damayan, of wel Smokey Mountain, inspireerde haar om Smokey Tours op te zetten, een organisatie die rondleidingen organiseert.

Uniek aan deze rondleidingen is dat de gidsen/toerleiders zelf uit deze krottenwijken komen en u dus als geen ander kunnen vertellen over het dagelijkse leven in een stad als Manilla. Daarnaast draagt u door deelname aan deze toers rechtstreeks bij aan een stuk werkgelegenheid en inkomen voor de lokale mensen.

Momenteel worden er door Smokey Tours een viertal rondleidingen van globaal een halve dag georganiseerd. De bekendste is uiteraard “Slum Tour” waarin gasten (in groepjes van maximaal 6personen) de grote vuilnisbelt Smokey Mountain (een van de sloppen in Manilla) gaan en daar o.a. twee woningen bezoekt. Door het bezoek zien de gasten hoe de bewoners leven en waarvan ze leven, zoals afval sorteren en doorverkopen.

Naast de “Slum Tour” organiseert Smokey Tours ook andere unieke rondleidingen om bezoekers het alledaagse Filipijnse leven te laten ervaren. De “Market Tour” neemt gasten mee naar Chinatown in Binondo, het oudste gedeelte van de stad. De “Bike Tour” richt zich op de kleine straatjes en culturele hoogtepunten van Manilla, zoals Intramuros, Rizal Park en Roxas Boulevard. De “Cockfighting Tour” laat deelnemers de hanengevechten in La Loma zien, waar ze behalve het aanschouwen van hanengevechten ook – naar Filipijnse traditie – een gokje kunnen wagen.

Wilt u één van bovenstaande toers meemaken dan kunt u contact met ons opnemen of rechtstreeks met Smokey Tours. Indien u een complete reis via ons boekt kunnen wij één of meerdere van deze excursies in het dagprogramma opnemen. Lees het complete artikel over “Smokey Tours” in het Filipijnenmagazine Tambuli.

Notabene: Ramp- en armoedetoerisme is de  laatste tijd een aantal keren negatief in het nieuws geweest. Wij zijn van mening dat een ieder zijn eigen verantwoording kan nemen en alert moet zijn op mogelijke misstanden. Bovenstaande toers zijn absoluut geen “bedel” toers maar bieden de mogelijkheid om ook een andere kant van de Filipijnen te laten zien en bij te dragen aan een stukje bewustwording. Ieder nieuw initiatief verdient een eerlijke kans en mocht u na deelname aan deze toers graag uw ervaring willen delen. Wij horen graag uw (opbouwende) kritiek !