Onbegrensd leven – Hoe doe ik/jij dat?

Nou vooral door niet veel te doen maar heel veel te zijn. En heel veel ben je al dus dat maakt het nog eenvoudiger. Zo simpel ? Ja kijk maar naar het volgende voorbeeld:

Net van school belande ik in de reiswereld in Thailand en later op de Filipijnen. Dit werd door veel mensen gezien als een leven als “God in Azië” en ik kreeg dan ook vaak de vraag: Hoe heb je dat gedaan? In alle eerlijkheid was mijn antwoord altijd: Niets behalve door er te zijn. (mijn toen net afgeronde studie autotechniek kon ik nou niet bepaald aanvoeren als wel doordachte voorbereiding op een leven als reisleider en duikinstructeur). Nee ik was waar ik zijn moest.

En om daar te zijn moest ik dus vooral veel niet doen. Niet meegaan bijvoorbeeld in de goed bedoelde adviezen van familie en vrienden van: Ja maar als je … en je hebt toch … en hoe moet je dan … en je moet toch eerst … en hoe gaat dat dan later? en je mag niet? Afijn vul zelf de “ja maar’s” in die je in je eigen hoofd of uit je omgeving hoort wanneer je de kans krijgt om het roer eens flink om te gooien.

Toegegeven het niet meegaan in die adviezen koste mij bijzonder weinig moeite. Net vrijgevochten uit een streng christelijke opvoeding was ik wel even klaar met goed bedoelde raad over het leven. Zie je wel, ook hier hoefde ik niet veel te doen.

“Ze” zeiden ook weleens: het komt jou gewoon aanwaaien! Nou hadden “ze” daar wel een punt, want nog geen week in Azië belande ik op zee midden in een zeer heftige typhoon. Een van de vele “spontane gebeurtenissen” die mijn levensloop hebben bepaald of waarin werd ingegrepen om erger te voorkomen. Goed materiaal voor een mooi avonturenboek maar dan dwalen we af en zijn we niet meer HIER en ook niet meer NU.

Hier is waar ik nu ben. Niet meer in de wijde wereld of onderwater maar na een vrij heftige landing terug in mijn geboorteland. Passend bij mijn huidige rol als verantwoordelijk vader van een opgroeiende dochter. En wat wil nou het toeval, ik zou eerder zeggen wat wil nou het leven?

Hier en nu krijg ik opnieuw de kans om jou te begeleiden. Niet meer op vakantie maar in het dagelijks leven. Een stukje houvast bieden waar het misschien wat eng en spannend wordt of wellicht zelfs paniek dreigt te ontstaan. Niet meer onderwater maar wel in de diepere lagen van jouw binnenwereld.

De vraag is dus niet: “Onbegrensd leven hoe doe je dat?”

De vraag is: “Waar heb jij je laten begrenzen om te zijn waarvoor je geboren bent?”.

Eenmaal gesteld en hierbij stil gestaan gaat er een wereld voor je open. Mogelijk kom je dan ook minder prettige zaken tegen uit een ver of meer recent verleden. Of zaken die geheel nieuw voor je zijn en waar je nog even aan moet wennen. Hoe fijn is het dan om iemand te hebben die dat pad ook zelf heeft gelopen, met een schat aan ervaring en Ter Zake Kundig.

Ook nieuwsgierig geworden ? Neem contact op voor een kennismaking.