Hollandse zeerovers, bandieten en plunderaars
Directe relaties tussen de Filipijnen en Nederland bestaan al sinds de zeventiende eeuw. Slechts gedurende een korte periode hebben Nederlanders sporen van enige, maar nog steeds bescheiden omvang achtergelaten in de Filipijnse geschiedenis. Met name gedurende de 80 jarige oorlog vonden er in de Chinese zee diverse zeeslagen plaats tussen de Spaanse- en Nederlandse koloniale machten met als inzet de “Zilvervloot”. Het beeld dat de gemiddelde Filipijn van de zeevarende Nederlander heeft is er dan ook een van roofzuchtige, ongelovige barbaar, een beeld dat helaas niet geheel afwijkt van de historische realiteit. Tijdens uw vakantie aan de Filipijnen kunt u op diverse plaatsen gedenktekens, artifacts, foto’s of verhalen tegen komen uit deze periode.
Een van de eerste zeeslagen tussen de Spanjaarden op de Filipijnen en de Nederlanders was die uit eind 1600 tussen de Nederlandse ontdekkingsreiziger Olivier van Noort en de Spanjaard Antonio de Morga. In Manilla vindt u in het “Museum of the Philippine People” een complete verzameling “Schatten van de San Diego”. Dat de Nederlanders voornamelijk als barbaren werden gezien kunt u ook bevestigd zien. Tijdens een AquAmazing citytoer door Manilla kunt u (op verzoek) een bezoek aan dit museum brengen.
Iedere tweede zondag van oktober vinden er in Manilla en andere plaatsen op Luzon feesten en processies plaats ten ere van “Our Lady of the Most Holy Rosary of La Naval de Manila” ook wel “La Naval” genoemd. Jawel u raad het al tijdens diverse zeeslagen tussen de Spanjaarden, geholpen door de Kapampangan heeft zij door goddelijke tussenkomst voorkomen dat de Filipijnen een Nederlandse in plaats van een Spaanse kolonie werden. Diverse Nederlandse “zeerovers” waaronder Francois de Wittert, Joris van Spilbergen en Maarten Geritzs Vries hebben tijdens de “Battles of La Naval de Manilla” het onderspit moeten delven tegen deze “heilige” dame. Dat zij zich bij de aftocht soms een slecht verliezer toonden kunt u lezen op de gedenkplaat bij het dorpje “Cagasawa” dat u bezoekt tijdens een individuele rondreis naar de walvishaaien bij Donsol.
