Van duikinstructeur naar hulpverlener en coach

Hoe lastig het is om onderwater goed te bewegen en te sturen zonder de juiste balans is een bekend gegeven bij een ieder die heeft leren duiken. En eigenlijk geldt dit ook voor het dagelijks leven van jou en mij. De hele dag door worden wij “geraakt” door situaties die we meemaken, waarover we lezen, waarvan we horen of dingen die we zien gebeuren. Vaak hebben we het helemaal niet door maar deze “prikkels” zetten van alles in ons systeem in beweging. Juist die beweging maakt het leven zo mooi en waardevol maar zonder de juiste sturing kan het ook leiden tot een crash.

header-website-06

Als coach ben ik aangesloten bij een instituut, Repairing Balance. Onze aanpak resulteert via uitleg over de werking van jou besturingssysteem* en herstel van eventuele onbalans aan meer zicht op de situatie waar je je op dit moment in vast dreigt te lopen. Meer (in)zicht schept ruimte om anders te bewegen. Dit doen we middels een werkboek gecombineerd met individuele sessies. We kijken welke factoren een rol spelen in dit systeem, hoe sterk ze ontwikkeld zijn en de onderlinge samenhang die zorgt voor (on)balans.

Uniek is dat we middels een begin- tussen en eindmeting nauwkeurig kunnen bepalen wanneer een onbalans is ontstaan wat je hebt gedaan om de (schijn)balans te behouden en hoe je door het traject heen leert anders te bewegen. Ook leent deze meting zich uitstekend voor een “stresstest” die jij (of je medewerkers) zouden kunnen doen voordat ze in het diepe springen zoals bij een nieuwe functie, een nieuwe relatie of de stap om voor jezelf te beginnen.

Het behouden van die schijnbalans is als duiken met een niet goed getrimd vest en loodgordel. Je blijft compenseren, zult snel vermoeid raken, door je lucht heen zijn en je hebt weinig tijd om rustig om je heen te kijken. Voor je het weet beginnen je meetinstrumenten te piepen en is het tijd om naar boven te gaan. Zo is het ook in het dagelijks leven. Alleen is het wel aan jou zelf om deze signalen te detecteren, er naar te luisteren en er tenslotte wat mee te doen. Doe je dat niet kom je vanzelf in een noodsituatie of loop je anderszins vast. Een prachtig systeem maar je bent niet gemaakt om de hele dag in de overlevingsmodus te staan en vroeg of laat slaat de vermoeidheid toe en zegt je lichaam (of je omgeving) : Stop hou op !

Als coach en hulpverlener geef ik je handvatten hoe anders met situaties om te gaan. Want één ding is zeker, de buitenwereld gaat niet veranderen. Jij zult in je binnenwereld de weg moeten leren kennen en begrijpen hoe deze jou kan helpen de balans te bewaren. Vanuit mijn ervaring en deskundigheid zou ik je graag daar bij willen ondersteunen. Zit jij (of iemand in je omgeving) in een situatie waarin je vast dreigt te lopen en wil je meer weten wat ik voor jou, hem of haar kan betekenen? Neem dan contact met mij op.

*) Zonder een ingewikkelde theoretische uiteenzetting kun je naar dit systeem kijken als een systeem dat door prikkels van onze zintuigen, via de rationele hersenen, ons emotionele brein aanstuurt en vervolgens via het motorisch brein een beweging in gang zet.