Banaue en Luzon, meer dan alleen rijstterrassen tijdens uw Filipijnen vakantie.

Rijstterrassen vindt je door heel Azië dus waarom zouden we deze opnemen in een rondreis naar de Filipijnen, is een veel gehoorde vraag die onze klanten stellen.

De reden is simpel en tweeledig: (1) Rijstterrassen zoals bij Banaue in de Ifugao provincie vind je nergens. De rijstterrassen bij Ifugao staan bekend als de mooiste rijstterrassen ter wereld. De bijnaam van dit met de hand aangelegde bouwwerk is niet voor niets ‘De Trappen naar de Hemel’ en worden beschouwd als het ‘achtste wereldwonder’. De rijstterrassen werden zo’n 2.000 jaar geleden aangelegd in de bergen door voorouders van de lokale bewoners, de Ifugao. Wat de terrassen zo bijzonder maakt is dat ze bijna recht omhoog lopen en met de hand zijn aangelegd. De rijstterrassen van Ifugao worden beschouwd als één van de mooiste plekken van de Filipijnen. De rijstterrassen van Banaue liggen op het eiland Luzon in de Cordillera Mountains. De terrassen liggen op 1.700 meter hoogte en het totale gebied beslaat een oppervlakte van 6.400 vierkante kilometer.

(2) De rijstterrassen bij Banaue zijn de bekendste rijstterrassen maar er zijn veel meer rijstterrassen en bezienswaardigheden in de Mountain Province, bijvoorbeeld in Bontoc, Sagada en Kalinga.  De oprecht in lokale cultuur geïnteresseerde reiziger die graag de gebaande wegen verlaat zal na een bezoek aan Banaue een uitbreiding met de provincies Bontoc en Kalinga absoluut kunnen waarderen.

Bontoc is de hoofdplaats van de Mountain Province en het centrum van de “Bontoc people” één van de bekendste bergstammen van Luzon. Een uitstekende start en voorbereiding op uw verdere reis is een bezoek aan het Bontoc Museum met talloze voorwerpen en boeiende foto’s van de verschillende stammen uit het Centrale Bergland. Tevens vindt hier jaarlijks het mountainday festival plaats, een dag waarop alle stammen uit de omgeving elkaar in een uitbundig straatfestival de loef at steken met hun traditionele kleding en gebruiken.

Veel van deze stammen waren tot één generatie terug nog koppensnellers en zijn hier tot de dag vandaag trots op. Vanuit Bontoc kunnen mooie wandelingen naar afgelegen bergdorpjes in de omgeving worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld Maligcong. Een ongeveer drie uur durende wandeling over een zeer smal paadje te midden van prachtige rijstterrassen die zeker niet onderdoen voor de drukker bezochte rijstterrassen in Banaue. Noordwestelijk van Bontoc ligt het vrij grote dorp Guinaang, De oudere vrouwen in het dorp hebben vaak sterk getatoeëerde armen en dragen ten dele nog traditionele kledingstukken en sieraden waaronder de hoofdband gemaakt van een slangenskelet de meest tot de verbeelding spreekt. Nabij Guinaang ligt Mainit, waar zich warme, zwavelhoudende bronnen bevinden.

Deze gebieden die zich absoluut buiten de gebaande wegen bevinden en tot een aantal jaren terug nog niet of nauwelijks door toeristen werden bezocht kunnen het beste verkend worden onder begeleiding van een goede lokale gids die bekend is met de tradities en data van lokale (offer)feesten. Zo zijn bepaalde dorpen tijdens offer ceremonies niet toegankelijk of kunnen alleen bezocht worden onder begeleiding van een lokaal vertrouwd en bekend persoon. Tevens kan deze lokale gids het vervoer regelen zodat het mogelijk is om deze twee dorpen binnen een dag te bezoeken.

Vanaf Bontoc in Noordoostelijke richting voert een weg langs de Chico-rivier door het gebied van de Kalinga-stam. Deze weg zou in het programma “Most dangerous roads” niet misstaan. De in de vallei gelegen plaatsjes Bugnay, Tabuk en Tinglayan zijn met auto of Jeepney te  bereiken maar u kunt ook (meerdaagse) voettochten maken naar meer afgelegen Kalinga-dorpen als Buskulan, Botbot, Tulgao, Dananao, Sumadel, Malongo Bangad en Lubuagan. Vooral in de jaren tachtig van de vorige eeuw gold de provincie Kalinga-Apayao als kritiek gebied in verband met regelmatig optredende guerrilla-activiteiten. De Kalinga’s, gesteund door leden van de NPA (New People’s Army), voerden strijd tegen het regeringsleger vanwege de plannen een stuwdam te bouwen in de Chico-vallei. Ook nu kan het gebied nog onrustig zijn maar dan met name tussen rivaliserende Kalinga-dorpgemeenschappen. Het is raadzaam om dit gebied alleen te bezoeken onder leiding van een lokaal bekende en gerespecteerde gids die op de hoogte is van de actuele situatie.

Indien uw interesse voor dit spectaculaire gebied is gewekt kunt u contact met ons opnemen voor een persoonlijk gesprek. De bedoeling van dit gesprek is een op maat gemaakt programma vaststellen dat enerzijds voldoet aan uw behoefte buiten de gebaande paden te treden maar ook afgestemd is op uw bereidheid hiervoor in meer of mindere mate in te leveren op comfort. Veelal starten en eindigen we deze rondreizen vanuit Manilla of Clark maar u kunt ook vanaf Laoag (Vigan) of Tuguegarao terugvliegen naar Manilla en uw reis voortzetten op één van de andere eilanden. Al moet gezegd dat u voor een complete vakantie op het eiland Luzon met dit fantastische berggebied, de vele cultuur historische bezienswaardigheden, de witte stranden bij Pagudpud, rustige lokale strandjes in de baai met 100 eilanden of LaUnion op zichzelf prima uit de voeten kan. Klik hier voor een programma op maat.

Let op:  De gebieden voorbij Bontoc/Sagada en Banaue worden nog nauwelijks door toeristen bezocht en ontberen elke vorm van toeristische infrastructuur, vele dorpjes zijn alleen per voet te bereiken en slapen kan alleen bij de lokale bevolking veelal op een bamboe vloer. Voor het eten en drinken maken we gebruik van lokale dragers en er wordt van u verwacht dat u  in staat bent zo’n 3-6 uur per dag met eigen bagage te lopen op door de lokale bevolking uitgesleten bergpaadjes.